Toeven bed en ontbijt, b&b in de Domstad

ANWB reizen magazine, juni 2008
door "Prinses op de erwt"

Leuke stad Utrecht, maar waar logeer je? Deze prinses haalt namelijk haar snobby neus op voor de categorie Ibis ("ideaal gelegen nabij bedrijventerrein Lage Weide"), maar heeft aan de andere kant onvoldoende liquide middelen voor een verblijf in Grand Hotel Karel V met zijn "voordeeltarieven" van 250 euro per nacht. Googelen dus. Zo verscheen TOEVEN op mijn beeldscherm. Een jaar open, drie kamers, redelijke prijzen: ik bel.
Ellie wil weten of ik twee eenpersoonsbedden wens of de voorkeur geef aan een tweepersoonsbed zonder de beruchte kloof in het midden? Goh, dat is me nu nog nooit gevraagd, terwijl ik toch al jaren hotels test voor REIZEN Magazine. "Zijn we er al..?"
Mijn zoontje van vijf is lichtelijk teleurgesteld - als we aanbellen bij het huis aan de Weerdsingel, want: "Mam, een hotel is toch geen huis?" Ik leg op zijn Jip & Jannekes uit dat TOEVEN ook eigenlijk geen hotel is, maar een bed & breakfast. Ellie - klein van stuk, lieve lach - gaat ons voor naar de kamer op de eerste verdieping. Halverwege de trap kondigt ze aan dat we 'geluk' hebben. Haar partner Gijs gaat zo heel even saxofoon spelen. "Een kwartiertje maar hoor".
We slapen in GLOED. Een kamer aan de voorzijde, die zijn naam ontleent aan de citroengele wand. De andere kamers, ZILT en LOOF (met balkon) zijn in beslag genomen door een gezin met twee hele jonge kinderen dat op het punt staat te emigreren. Gek genoeg hoor ik bijna niets van die gasten. "Summertime" hoor ik wel, heel zachtjes op de achtergrond. Wat is hij goed, die Gijs. En wat past het zomerzwoele nummer goed bij onze kamer, waar zelfs op een zwaarbewolkte dag als deze de zon lijkt te schijnen.
Mijn zoontje is met name geïnteresseerd in de badkamertegels. Allemaal kleine steentjes, denkt hij als hij de granieten vloer ziet, en roept dat ik moet komen kijken. Ook ik ben enthousiast, net als over de rest van de kamer trouwens. Het hoge plafond, de cacaokleurige gordijnen, de zwart marmeren schouw, de gele tulpen en leverkleurige seventies lampen.
Kom, laat ik voor mezelf eens een kopje zoethout-thee zetten, want voordat ik snap hoe het Krups nespresso-apparaat werkt zitten we al aan het ontbijt. Dan: "Mam, wat is dit?"
Een automatisch uitklapbaar leeslampje dat je aan je boek kunt haken. Maar aan lezen kom ik voorlopig niet toe. Mijn vijfjarige is duidelijk niet van plan in slaap te vallen. Zelfs niet na de kieteldood waarbij we allebei langzaam verdwijnen in de steeds groter wordende kloof. Inderdaad, de volgende keer toch om dat tweepersoonsbed vragen.

Rapportcijfer 8.5
Service: 9,5 Je kunt kiezen: je ei sunny side up, zacht, halfzacht of hard gekookt, met of zonder spek gebakken?
Kamer: 9 Hoog plafond, citroengele wand. Zelfs op een zwaarbewolkte dag schijnt hier de zon.
Badkamer: 7 Strak met granieten vloer. Helaas geen bad.
Entourage: 9,5 Een diepgroene wand in de keuken, dát wil ik thuis ook!
Ontbijt: 9,5 Met zeer veel zorg en aandacht. Verse jus dát spreekt vanzelf.
Ligging: 7,5 Niet hartje centrum, wel lekker rustig aan de singelgracht. Overigens is het Domplein slechts 10 minuten lopen
Prijs-kwaliteit: 8,5 Veel service, prachtige kamers, uitstekend ontbijt.

internet: www.toeven.nl
Niet geschikt voor mindervaliden.
Parkeergarage op 100 meter.
L ink naar ANWB Reizen