Stijlvol & biologisch
7 februari 2009, Financieel Dagblad, Manon Berendse

'Houd je van chocola? Ik kreeg bonbons cadeau van een van de gasten.'
Ellie den Hartog zet een verfijnd schoteltje neer op de houten eettafel. Twee ramen bieden uitzicht op de Utrechtse singel en de tuin waar een kastanjeboom boven het monumentale hoekhuis uittorent. Onder de boom staat de meest bijzondere logeerkamer: een comfortabele kampeerbus met houten interieur. Gasfornuis, oven, koelkast, kachel, douche en een riant bed zijn aanwezig. Hij is primair te huur voor vakanties, maar doet soms ook dienst als vierde kamer als gasten spontaan een nacht langer willen blijven, maar de drie kamers in huis al door anderen zijn gereserveerd.

Het huis ziet uit over een van de stilste en groenste stukjes die het oude centrum omsingelen. Achter het water en struikgewas wachten de winkels, restaurantjes en bioscopen. 'Maar gasten komen hier ook om andere redenen. Ze bezoeken een congres, een beurs of familie. Bruidsparen logeren regelmatig in de balkonkamer.' Die bevindt zich met de andere twee kamers op de eerste verdieping. De wanden zijn, net als in de woonkeuken, geschilderd in uitgesproken, maar stijlvolle tinten taupe, koetsgroen, oudblauw en citroengeel. Elke kamer heeft nog de originele donkere houten vloer, enkele antieke meubels en een eigen badkamer met douche. Overal stroomt daglicht naar binnen door grote vensters met zicht op de tuin of de singel. Twee van de kamers zijn met elkaar te verbinden. Handig voor als er een familie komt logeren of een club vriendinnen die dit adres aandoet voor een dagje winkelen in de stad, op zaterdagmorgen te struinen over de sfeervolle bloemenmarkt of 's avonds naar de Stadsschouwburg te lopen - Toeven Bed & Ontbijt ligt precies goed.

Eenmaal binnen vervliegt al die drukdoenerij eigenlijk snel. De open woonkeuken nodigt uit tot lekker langzaam ontbijten - wat al door veel gasten is geroemd op de website. Niet zo vreemd: met grote vanzelfsprekendheid worden hier biologische lekkernijen geserveerd. Zelfgemaakte jam, taart en huisgebakken brood. 'Ik ben een boerendochter en sta graag dicht bij de producten die ik bereid. Maar ik ben pas biologisch gaan eten door mijn broer, die melkveehouder is. Het is zo mooi om te zien hoe hij omgaat met zijn Blaarkoprunderen. Als hij met zo veel hartstocht werkt om dat zo duurzaam mogelijk te doen, is het voor mij toch een kleine moeite om de knop om te zetten?', lacht Den Hartog.

Maar snel tevreden is ze niet: 'Kwaliteit en smaak staan voorop en dat resulteert soms toch in een behoorlijke zoektocht. Vind maar eens een echt goede biologische broodmix. De geur waarmee het huis zich 's morgens vult, die zou ik voor geen goud meer willen missen.'