Waar slapen we? Uit de Volkskrant Reizen van 12 december 2008
door Nell Westerlaken (foto op site is van Gabriel Eisenmeier).

Bed & Breakfast met drie kamers in laat-19de eeuws pand, op tien minuten lopen van het Domplein. Tweepersoonskamer vanaf 100 euro voor twee personen, vanaf 95 euro voor eenpersoonsgebruik.

Een veelzeggend telefoontje, even nadat we onze Utrechtse B&B Toeven hebben verlaten. De gastvrouw, terwijl we langs de Oudegracht lopen: "Sorry hoor, misschien een vreemde vraag, maar heb ik je bij het ontbijt wel een eitje aangeboden?"

De afdeling nazorg.

Misschien kwam het doordat we iets te klagen hadden aan de ontbijttafel. Iets waarvoor de gastvrouw zich zo breed verontschuldigde dat we bijna wilden zeggen: "Nou ja, zo erg was het ook weer niet."

Je zag dat ze haar uiterste best deed voor haar gasten, dat verder overal aan was gedacht: een espresso-apparaat en een waterkoker op de kamer, zes soorten thee, twee soorten drinkbouillon, koffie en suikerklontjes in het gelid, en wat ons vooral blij maakte: verse bloemen op de schouw.

En toch hadden we wat te klagen. Toen we 's avonds om een uur of negen de kamer opkwamen, was het er koud. Zo koud dat we onze jas aanhielden. De verwarming stond uit en het badkamerraam open. Lekker fris, dat wel, maar koud. De verwarming moest op stoom komen voor het behaaglijk werd - en dat vertelden we bij het ontbijt.

Het zat zo, zei de gastvrouw: de kamer was de vorige dag heel grondig schoongemaakt en gelucht. Daarna was vergeten dat ene raam dicht te doen en de radiator aan te zetten. Duizend excuses.

Misschien dat ze daarom belde over dat ei. Veelzeggend ook over het verschil tussen een hotel en een 'bed en ontbijt' zoals de eigenaren Toeven noemen: het wordt in een B&B (zoals wij het noemen) sneller persoonlijk.

Vergeten maar, die verwarming, we werden verder namelijk heel aangenaam verrast. Toeven telt drie gastenkamers in een prachtig (door de eigenaren Ellie en Gijs) gerestaureerd pand uit de late 19de eeuw (beetje gehorig wel, maar er waren geen herriemakers). Totdat onze bagage her en der verspreid raakte, kon de erkerkamer met balkonnetje zo in de VT Wonen: bruine muren, wit bed met grote witte bollamp erboven, bruine handdoeken op bed, een paar knalgroene stoeltjes als contrast, en een donkergroen gordijn van fluweel. Platte tv aan de muur, en dus een bos bloemen en een koffie-apparaat met van die George Clooney-cupjes - aandacht voor details.

Dat service hier echt telt, blijkt ook uit de informatiemap op de kamer. Daarin niet alleen de obligate telefoonnummers, de samenstellers/eigenaren geven persoonlijke tips voor restaurants in verschillende prijsklassen, cateraars, bezorgbrommers, café's, inclusief een ijswinkel en hun eigen stamkroeg.

Het ontbijt wordt geserveerd in de mooie keuken: een aanschuiftafel met allerlei lekkers, zo veel mogelijk van biologische makelij. Wie
's avonds wil mee-eten met de familie moet dat tevoren laten weten, en gezien de mooie verzameling kookboeken wordt er goed gekookt. Dankzij de gratis wifi kan ook werkvolk met laptops er goed terecht. Toeven is een mooie combinatie tussen een designhotel en een B&B. Zo'n NH-hotel voor 160 euro steekt er opeens duur bij af.

En dat ei? Kregen we aangeboden, maar dat wilden we niet.

Link naar artikel op de site van Volkskrant Reizen.